Рівненське відділення УВД Фонду соціального страхування України у Рівненській області інформує

  • 706

Відповідно до статі 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі тимчасової втрати працездатності. Це право гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

 

Загальнообов’язкове державне страхування - це система прав, обов’язків і гарантій, яка передбачає матеріальне забезпечення, страхові виплати, а також медико-соціальні послуги за кошти Фонду соціального страхування України.

 

Під захистом Фонду соціального страхування України знаходяться офіційно працевлаштовані особи,  фізичні особи-підприємці самозайняті особи, члени фермерських господарств та інших.  Усі вони в разі настання страхового випадку мають право на матеріальне забезпечення, страхові виплати, а також медико-соціальні послуги за кошти Фонду відповідно Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105. Фонд компенсує для них втрачений заробіток за період втрати працездатності або відпустки по вагітності та пологах. В свою чергу, застрахована особа – працівник  несе відповідальність згідно із законом за незаконне одержання з її вини (підроблення, виправлення в документах, подання недостовірних відомостей тощо) матеріального забезпечення та соціальних послуг за соціальним страхуванням. 

 

Для отримання допомоги по тимчасовій втраті працездатності або по вагітності та пологах працівник має передати лікарняний листок своєму роботодавцю. На підставі листка непрацездатності, відповідно до рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства (рішення приймається упродовж 10 календарних днів), роботодавцем оформлюється та подається до Фонду заява-розрахунок на виплату матеріального забезпечення працівнику – на це відведено до 5 робочих днів. Слід зазначити, що комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства має право приймати рішення про призначення матеріального забезпечення і також має право приймати рішення про відмову в призначенні матеріального забезпечення, про припинення його виплати (повністю або частково), розглядати підставу і правильність видачі та заповнення листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення.

 

Правомірність прийняття рішення комісією із соціального страхування про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності визначається відсутністю підстав для відмови згідно статті 23  Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105.

 

Інформація, внесена роботодавцем до заяви-розрахунку, повинна повністю відповідати документам, на підставі яких здійснено призначення матеріального забезпечення та бути відображена в реєстрах бухгалтерського обліку. Відповідальність за достовірність даних, наведених у заяві-розрахунку, несе роботодавець.

 

10 жовтня 2020 року набув чинності Порядок перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду соціального страхування України та застосування фінансових санкцій за порушення встановленого порядку їх використання, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування України від 02.10.2020 № 23, яким визначаються підстави, умови та процедура проведення перевірок правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду. Перевірки проводяться з метою здійснення контролю за використанням страхових коштів Фонду, обґрунтованістю виплати матеріального забезпечення, веденням і достовірністю обліку та звітності щодо їх надходження та використання, виявлення та підтвердження неправомірно витрачених сум страхових коштів та/або вартості наданих соціальних послуг, нецільового використання коштів, невикористаних коштів Фонду, забезпечення своєчасного та повного повернення таких коштів до бюджету Фонду. 

Фонд соціального страхування України інформує про забезпечення медичними та  соціальними послугами потерпілих на виробництві | Олександрійська сільська  рада