28 КВІТНЯ 2021 РОКУ ВІДЗНАЧАЄМО ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ

  • 1167

Цьогоріч за рекомендацією Міжнародної організації праці Всесвітній день охорони праці відзначається під девізом: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – ІНВЕСТУЙМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР».

Таку тему девізу Всесвітнього дня охорони праці Міжнародна організація праці визначила через надзвичайну подію у світі – спалах коронавірусної інфекції COVID-19.

Глобальна пандемія коронавірусу поставила держави всього світу перед складним вибором: кинути всі сили на захист здоров'я своїх громадян чи поєднувати боротьбу проти розповсюдження вірусу з турботою про підтримання економіки. У перші місяці пандемії більшість держав вибрали жорсткий локдаун, щоб стримати зростання рівня захворюваності й не допустити перевантаження системи охорони здоров'я. Ця стратегія призвела до зниження числа заражень і більшість обмежень було скасовано, крива захворюваності невдовзі знову поповзла вгору.

Через пандемію COVID-19 уряди країн, роботодавці, працівники та населення в цілому стикнулися з безпрецедентними викликами, пов’язаними з вірусом SARS-CoV-2, та численними наслідками, які він спричинив у сфері праці. Всесвітній день охорони праці буде присвячений стратегіям зміцнення національних систем безпеки та здоров’я на роботі (БЗР), спрямованим на посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням винесених уроків і набутого досвіду у сфері праці.

Для України цей вибір важчий, ніж для країн Заходу, на дії яких наша влада та громадяни неминуче орієнтуються. Влада країни розробила план готовності боротьби з пандемією. Загалом від початку пандемії COVID-19 в Україні коронавірус було діагностовано 1990 353 захворілих, (померлих41 266). При цьому понад 1,3 мільйона з них одужали.

Збільшується і кількість хворих серед медичного персоналу медичних закладів. У Рівненському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області з початку пандемії зареєстровано 219 випадків захворювань на COVID-19 працівників медичних закладів за Повідомленнями про гостре професійне захворювання (дод.2). Інфікуються вони переважно на роботі, бо медики сьогодні знаходяться на передовій у боротьбі з коронавірусом, рятуючи життя та здоров'я людей. Прямий контакт із COVID-19 мають працівники, які безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби, надаючи медичну допомогу в інфекційних відділеннях, в опорних лікарнях, де є вплив збудника коронавірусної хвороби на працівника.

Лабораторно підтверджені випадки інфікування COVID-19 медичних працівників та інших працівників, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19, розслідуються як випадки гострого професійного захворювання відповідно до вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року №337.

Щодо стратегії зміцнення національних систем безпеки та здоров’я на роботі медпрацівників та профілактики гострих професійних захворювань при виконанні функціональних обов’язків, то самі медичні працівники зобов’язані дотримуватися заходів  безпеки і здоров’я під час лікування пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Проведення профілактичних заходів службою охорони праці, адміністраціями медичних закладів щодо інфікування медичних працівників COVID-19 має містити оцінки ризиків шкідливих і небезпечних речовин на робочому місці. Ця настанова призначена для роботодавців та керівників закладів охорони здоров’я, медичних працівників та їхніх представників, експертів з безпеки і здоров?я на роботі, експертів з питань профілактики інфекцій національному та субнаціональному рівнях. Роботодавці зобов’язані забезпечити засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) відповідно до діючих норм та термінів використання. Із медичним персоналом необхідно проводити навчання щодо поводження та застосування ЗІЗ, інші заходи, передбачені законодавством.

Підсумовуючи зазначене, закликаємо всіх долучитися до відзначення Дня охорони праці в Україні – заради втілення в життя покликання творити добро, рятувати інших.  Найвищою соціальною цінністю визнається людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека, а забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

 

Сектор профілактики страхових випадків Рівненського

відділення управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України
у Рівненській області