Незадекларована праця: наслідки для працівників та роботодавців

  • 1515

 

Через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються законних соціальних гарантій.

Незадекларована праця не тільки обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику, вона створює недобросовісну конкуренцію щодо тих суб’єктів господарювання, які повністю забезпечують виконання зобов’язань щодо сплати податків і соціального забезпечення працівників.

Крім того, незадекларована праця має негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців:

• втрата можливості користування державними гарантіями відповідно до чинного законодавства, такими як державна допомога сім’ям з дітьми, соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, субсидії тощо;

• приховування реального доходу, що впливає на недостовірність наданої інформації при зверненні за соціальними пільгами;

• втрата страхового трудового стажу при розрахунку розміру пенсії;

• відсутність внесків до фондів соціального страхування, що унеможливлює соціальний захист працівників;

• працівники втрачають право на отримання гарантованої державою відпустки;

• втрачається право на виплату своєчасної та не нижче мінімальних гарантій в оплаті праці заробітної плати.

Роботодавець має укласти з працівником трудовий договір, повідомити Державну фіскальну службу про прийняття особи на роботу, виплачувати працівнику офіційну заробітну плату не нижче законодавчо встановленого мінімуму, сплачувати за нього єдиний соціальний внесок. Виконання цих умов гарантує працівникові здорові і безпечні умови праці.

Саме тому фахівці Рівненської районної філії Рівненського обласного центру зайнятості постійно проводять роз’яснювальну роботу як серед шукачів роботи, так і серед роботодавців щодо легалізації праці та порядку оформлення найманих працівників.

Шановні громадяни! Не позбавляйте себе соціальних благ, забезпечте собі старість, не сприяйте порушенням трудового законодавства.

Шановні роботодавці! Не позбавляйте своїх працівників соціального захисту, офіційно оформляйте з ними трудові відносини.

Фото без опису