Забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання медичними та соціальними послугами – один із основних напрямків діяльності Фонду соціального страхування України

  • 130

Рівненське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області забезпечує потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання (далі – потерпілі особи) медичними та соціальними послугами з метою відновлення здоров’я потерпілих, повернення їх до повноцінного життя. Право на отримання медико-соціальних послуг за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі - Фонд) має кожна потерпіла особа за наявності визначеної потреби медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) та індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю. Забезпечення здійснюється впродовж дії висновку МСЕК до відновлення здоров’я потерпілої особи.

При роботі з потерпілими особами особлива увага приділяється роз’яснювальній роботі. Потерпілим особам надаються вичерпні відповіді на питання: на які виплати потерпілі мають право відповідно до визначеної МСЕК потреби.

Відділення співпрацює з санаторно-курортними закладами, підприємствами, які здійснюють виготовлення, ремонт та технічне обслуговування технічних та інших засобів реабілітації, з лікувальними та аптечними закладами для організації своєчасного та ефективного надання медико-соціальних послуг потерпілим.

Впродовж січня-вересня 2022 року відповідно до Закону України                    «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та згідно з нормативними актами Фонду соціального страхування України Рівненське відділення здійснило страхові виплати на медичну та соціальну допомогу             76 потерпілим особам  на загальну суму 1263,5 тис. грн.

Відповідно до вимог чинного законодавства потерпіла особа має право на забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення за договорами, укладеними відділеннями з аптечними закладами, або на самостійне придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення, відповідно до визначеної МСЕК потреби та переліку необхідних лікарських засобів, виробів медичного призначення, визначеного лікарсько-консультаційною комісією закладу охорони здоров’я за прямими наслідками страхового випадку з подальшою компенсацією їх вартості. Впродовж січня-вересня 2022 року 23 потерпілим оплачені витрати на лікарські засоби та вироби медичного призначення на суму 244,3 тис. грн.

За період з січня по вересень 2022 року одна потерпіла особа забезпечена додатковим харчуванням на суму 41,7 тис. грн., 26 потерпілих осіб забезпечені ортопедичним взуттям та протезуванням на суму 295,7 тис. грн., 16 потерпілим особам  відшкодовано витрати на лікування на суму 243,8 тис. грн., 10 потерпілих осіб забезпечені санаторно-курортним лікуванням  на суму 147,7 тис. грн., 14 потерпілим особам  виплачена компенсація на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування на суму 5,7 тис. грн.

Особливу статтю видатків Фонду становлять виплати на догляд за особою з інвалідністю. Протягом цього періоду одна особа з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві отримала виплати на спеціальний медичний догляд, 8 – на постійний сторонній догляд, 3- на побутове обслуговування на загальну суму283,4тис. грн.

З 1 жовтня 2022 року збільшено розмір виплат на здійснення спеціального медичного догляду, постійного стороннього догляду та на побутове обслуговування потерпілих, які у повному обсязі компенсує Фонд.

Рівненське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Рівненській області і надалі буде забезпечувати потерпілих медичними та соціальними послугами за рахунок коштів Фонду. Наш обов’язок допомагати цим людям не лише матеріально, а й насамперед своєю увагою, добрим словом, конкретною справою для відновлення здоров’я та можливості повноцінного життя.

 

Відділ медичних та соціальних послуг Рівненського відділення УВД ФССУ у Рівненській області