ТОВ "Сади Полісся" Великоомелянської громади вирощують фундук та вишню

  • 196

Голова Рівненської районної державної адміністрації - начальник Рівненської районної військової адміністрації Олександр Коваль відвідав ТОВ "Сади Полісся", яке спеціалізується на вирощуванні ягід, горіхів, інших плодових дерев.

 

Фото без опису

Підприємець Вадим Бортник вирощує фундук та вишню на плантаціях Шпанівської та Великоомелянської громад.

💬"Фундук — це культурна форма ліщини. Попит на фундук шалений, бо для українців це нова культура, як жимолость чи кизил. У людей ростуть фундукові дерева, але поки що з них бояться робити бізнес. Багато хто вважає, що фундук - культура для лінивих, бо горіховий сад порівняно з фруктовим потребує менше догляду. Проте це не так. Фундук треба обрізати, обробляти засобами захисту від шкідників, зрошувати і тільки тоді відповідні сорти даватимуть гарний урожай: до 4 тонн з гектара" - підкреслив підприємець.

Господар займається садом уже більше 6 років і дуже добре знає свою справу. Лише минулого року з молодого саду вдалося зібрати перших 500 кг врожаю, а цьогоріч чоловік розраховує отримати удвічі більше. Дозрівають горіхи у вересні.

Наразі, для аграріїв діють декілька державних програм. За ними можна отримати кошти, аби створити власну справу.

✅Підприємець Вадим скористався державними програмами, які діють для аграріїв, аби налагодити вирощування фундука. У майбутньому планує запустити цех із перероблення фундука та вишні. Придбати спеціальне обладнання, що, за його словами, дозволить продавати продукцію в очищеному вигляді. А ще у планах підприємця виготовлення фундука в меду, який має особливі корисні властивості.

💬"Дякуємо таким людям, які, не зважаючи на військовий стан, інвестують та продовжуюь свою діяльність у нашому районі.

Наша мета - не просто висвітлювати діяльність малих підприємств, а обʼєднати їх в єдину цілісну екосистему, де підприємці можуть локально комунікувати для збуту та нового виробництва. Взаємне використання ресурсів і потреб дозволить кластеризувати мале підприємництво у межах району" - зазначив голова Рівненської районної державної адміністрації - начальник Рівненської районної військової адміністрації Олександр Коваль.